Tradiții și superstiții legate de luna noiembrie. Cele trei zile în care nu este bine să muncim

Dan Suta   
în Stiri mondene
25/10/2019, 17:16
Tradiții și superstiții legate de luna noiembrie. Cele trei zile în care nu este bine să muncim
Tradiții legate de luna noiembrie. Sursa foto: adevărul.ro

Îți prezentăm cele mai interesante tradiții și superstiții legate de luna noiembrie, denumită în termeni colocviali și Brumar. Noiembrie este a 11-a lună din an, penultima înainte de Anul Nou. Cuvântul înseamnă nouă în limba latină, căci în calendarul roman era a noua lună din an și nu a 11-a cum este acum. Un lucru curios este că în anii care nu sunt bisecți, noiembrie începe întotdeauna în aceeași zi în care începe și luna martie. Anul acesta 1 noiembrie pică vinerea.

Tradii legate de luna  noiembrie

În noiembrie au loc mai multe sărbători, iar românii respectă o serie de tradiții și superstiții. Luna începe cu Sfinții Cosma și Damian, iar pe 8 noiembrie are loc Soborul Sfinților Mihail și Gavriil. Pe 11 noiembrie are loc Sfânta Mina, cunoscută în popor ca sărbătoare a tâlharilor, iar pe 14 noiembrie sunt pomeniți Filipii de toamnă, zi în care are loc Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului, care începe pe 15.

Pe 21 noiembrie are loc intrarea în biserică a Maicii Domnului, iar pe 30 noiembrie este ziua Sfântului Apostol Andrei. Se spune că persoanele care vor munci între 8 și 11 noiembrie, între Sfinții Arhangheli și Sărbătoarea Tâlharilor nu vor avea parte de roade și belșug în viață. Așadar, în zilele dintre aceste două sărbători este indicat să nu muncim deloc dacă nu vrem să ne părăsească norocul de tot.

Zilele de 9 și 10 noiembrie, denumite zilele Filipilor de toamnă

Zilele de 9 și 10 noiembrie sunt denumite Filipii de toamnă, iar bătrânele de la sat pregătesc colivă și colaci pe care le dau de pomană celor amărâți, mai ales în zonele montane, pentru a fi feriți de lup. Lupul, în acest context, simbolizează teama, frica, răul sau deznădejdea. De aceea este bine ca pe 9 și 10 noiembrie să oferim celor din jur din puținul pe care îl avem.

O altă superstiție din popor este legată de ajunul intrării Maicii Domnului în Biserică. Pe 20 noiembrie este bine, spun bătrânii din moși-strămoși, să stăm cu lumina aprinsă ori să facem un foc mare în curte pentru a-l veghea. Se spune că în noaptea dinaintea sărbătorii dedicate Maicii Domnului apar vrăjitoarele care îi ademenesc pe credincioși la păcate și le pune viața în pericol. Focul are rolul de a ține aceste spirite rele departe de casă.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×