Președintele Iohannis a decretat stare de urgență în România, de luni, 16 martie

Adrian Ilie   
în Stiri de ultima ora
14/03/2020, 18:28
Președintele Iohannis a decretat stare de urgență în România, de luni, 16 martie
Klaus Iohannis a semnat decretul de numire al noului Ministru al Sănătăţii: "Domnul Tătaru va depune jurământul în cursul zilei de azi!" Toate declaraţiile preşedintelui. VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că va decreta stare de urgență începând de luni – detalii aici despre ce înseamnă starea de urgenţă– Anunțul a fost făcut imediat după ceremonia de depunere a jurământului de către miniștrii guvernului  Orban 2.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis

„Guvernul a fost votat, învestit și a depus jurământul în condiții foarte speciale din cauza epidemiei. Felicitări noului guvern și le doresc mult succes. Apreciez în mod deosebit votul dat în Parlament de unde s-a transmis un mesaj de unitate.”

„Prioritatea este lupta împotriva epidemiei. Noul guvern și cu mine ne vom dedica toate energiile pentru a gestiona eficient criza și pentru a guverna foarte bine pentru români. Este foarte important ca măsurile să fie luate la timp, în așa fel încât să prindă. Pentru a face posibilă această luptă, am decis să decretez stare de urgență la începutul săptămânii viitoare. Va face posibilă alocarea rapidă a resurselor.”

„Singuri nu vom reuși să facem decât o parte din treaba care trebuie făcută. Avem nevoie de voi, dragi români, să respectați instrucțiunile, să evitați contactele care nu sunt absolut necesare, să vă informați corect din surse publice direct de la autorități.”

„Am promulgat legea care permite părinților, în condiții speciale, să stea acasă ca să îngrijească copiii. Vom reuși, numai împreună, să trecem cu bine peste această criză. Vă urez tuturor multă sănătate!”

Noul cabinet condus de Ludovic Orban are aceeași componență cu guvernul demis prin moțiune de cenzură pe 4 februarie.

Parlamentul a acordat astăzi votul de încredere cu 286 de voturi favorabile, 23 împotrivă și o abținere. Procedura de vot a durat circa șase ore, parlamentarii fiind introduși în grupuri mici într-o încăpere din Palatul Parlamentului, cu măști și mănuși.

Și ceremonia depunerii jurământului s-a derulat cu măsuri de precauție similare. Miniștrii au păstrat distanța față de președinte și au fost interzise contactele apropiate. Pixurile cu care miniștrii au semnat jurământul au fost aruncate, iar jurământul scris este manipulat în  condiții speciale.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×