Alexandru Rafila, avertisment despre infecțiile cauzate de coronavirus: „Cu siguranţă numărul de cazuri va creşte”

Narcis Rosioru   
în Stiri de ultima ora
12/03/2020, 17:45
Alexandru Rafila, avertisment despre infecțiile cauzate de coronavirus: „Cu siguranţă numărul de cazuri va creşte”
Alexandru Rafila, avertisment despre infecțiile cauzate de coronavirus: "Cu siguranţă numărul de cazuri va creşte". Sursa foto: Virgil Simionescu / Inquam Photos

Alexandru Rafila, directorul Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, a declarat că numărul de cazuri de coronavirus din România va crește, însă procentul va depinde de cetățeni și de măsurile de protecție adoptate.

Cum va evolua epidemia de coronavirus

Alexandru Rafila a declarat, în exclusivitate pentru Mediafax, că infecțiile cauzate de coronavirus vor crește în România, astfel că este de datoria statului să aplice o serie de măsuri care să limiteze răspândirea virusului COVID-19.

„Cu siguranţă numărul de cazuri va creşte şi noi trebuie să întârziem transmiterea în comunitate. În momentul când nu vom mai avea trasabilitatea, atunci trebuie să schimbăm strategia. Are trei piloni. Primul e să putem asigura condiţii de asistenţă medicală.

Al doilea element e să luăm măsuri, cum sunt cele de distanţare socială. Şi al treilea să asigurăm un cadru economic funcţional. Dacă nu asiguri asta toate celelalte măsuri sunt poveşti”, a declarat directorul Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, pentru Mediafax.

Specialistul în boli infecțioase a explicat care sunt categoriile cele mai predispuse la complicații din cauza coronavirusului, însă și cine se poate trata acasă, pentru a face loc în spitale cazurilor mai dificile.

49 de cazuri de COVID-19, confirmate oficial

„Avem până în 50 de cazuri, mulţi în stare stabilă. Nu discutăm de un scenariu catastrofic, când oamenii se îmbolnăveau de ciumă. Mortalitatea este zero la copii, formele pe care le fac copiii sunt uşoare.

Persoanele vârstnice trebuie protejate. Sunt pacienţi care au cancer şi au făcut chimioterapie, deci comorbidităţi şi alte afecţiuni. Ei trebuie protejaţi. Trebuie să fim calmi şi să înţelegem că această boală trebuie tratată la domiciliu. Dacă persoanele tinere fac forme uşoare, trebuie tratate la domiciliu”, a mai spus Alexandru Rafila.

Medicul mai spune că măsurile luate de autorități sunt indicate în astfel de situații, însă ele sunt provizorii.

 „Nu putem închide şcolile vreo 2 ani, mai ales că răspândirea în mediul şcolar nu e cea mai rapidă formă de răspândire a infecţie. Atunci iei măsura şi o păstrezi până când numărul de cazuri scade sau se stabilizează”, a explicat Rafila.

Directorul Laboratorului Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti a explicat și care sunt domeniile în care oamenii sunt sfătuiți să lucreze de acasă, evitând astfel riscul de îmbolnăvire și de transmitere mai departe a virusului.

„Sunt activităţi care se pot desfăşura la domiciliu, dar sunt unele care nu se pot desfăşura online. De exemplu, nu ţi se poate furniza apă de la domiciliu, staţiile de pompare de exemplu. Sunt lucruri pe care nu putem să le închidem.

Lumea nu are de ce să devină panicată în momentul de faţă. Toată lumea îşi face provizii de alimente, dar ele sunt victima unor persoane iresponsabile care lansează tot felul de scenarii”, a adăugat dr. Alexandru Rafila.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×