Când pică Înălțarea Domnului în 2020. Data la care se sărbătorește Ziua Eroilor

Alexa Serdan   
în Stiri mondene
21/04/2020, 10:48
Când pică Înălțarea Domnului în 2020. Data la care se sărbătorește Ziua Eroilor
Când pică Înălțarea Domnului în 2020. Data la care se sărbătorește Ziua Eroilor. Sursa foto: doxologia.ro

Înălțarea Domnului se sărbătorește la 40 de zile după Paște și este un eveniment foarte important datorită faptului că în această zi Isus Hristos se înalță la Ceruri, la dreapta Tatălui. Așadar, anul acesta Înălțarea pică într-o zi pe joi, în data de 28 mai.

Ce semnificație are Înălțarea Domnului, sărbătorită la 40 de zile după Paște

Înălțarea amintește de ziua în care Mântuitorul Isus Hristos s-a înălțat la Ceruri de pe Muntele Măslinilor pentru a fi de-a dreapta Tatălui. Cei care au luat parte la această minune sărbătorită la 40 de zile după sărbătorile pascale sunt Apostolii și cei doi Îngeri.

Înălțarea Domnului este una dintre sărbătorile cu dată schimbătoare din calendarul creștin ortodox, iar în această zi credincioșii schimbă salutul din ziua de Paști cu „Hristos s-a Înălțat”, iar interlocutorul răspunde cu „Adevărat S-a Înălțat”. Anul acesta sărbătoarea va pica într-o zi de joi, pe 28 mai, potrivit calendarortodox.ro.

Credincioșii merg în această zi la Biserică unde ascultă slujba în care sunt pomeniți eroii neamului, de aceea este numită și „Ziua eroilor”. Creștinii fac pomeni pentru sufletele celor adormiți, se roagă pentru pacea celor plecați dintre noi și împodobesc mormintele cu flori, ramuri de paltin și frunze.

Înălțarea Domnului, cunoscută în Biserică ca și Ziua Eroilor

Credința populară mai numește Înălțarea Domnului, Ispas sau Paștele Cailor. Ispas este un personaj mitic care se pare că a asistat la Înălțarea Domnului la Ceruri și totodată la ridicarea sufletele celor morți la Domnul.

„Întrucât ar fi fost un om vesel, credincioşii caută să fie şi ei binedispuşi de ziua acestuia. Este prăznuit ca un adevărat sfânt sau patron al casei şi i se respectă ziua cu interdicţii severe de muncă în Muntenia, Moldova şi Oltenia”, spun specialiştii în etnografie şi folclor de la Muzeul Dunării de Jos Călăraşi.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care a avut loc între anii 1999- 2001 a hotărât ca sărbătoarea Înălțării Domnului să fie consacrată ca Zi a Eroilor, așadar este vorba de o sărbătoare națională bisericească. Concret, în toate Bisericile și Mănăstirile din întreaga lume sunt pomeniți eroii români care au căzut de-a lungul anilor pe câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și apărarea țării sau întregirea neamului românesc.

Tradiții și obiceiuri pe care românii le păstrează pentru această sărbătoare: 

  • tradiția spune că cine moare în această zi va ajunge în Cer
  • este ultima zi din an în care se mai roșesc ouă
  • creștinii poartă flori de nuc la brâu, așa cum a avut și Hristos când s-a înălțat
  • se bat vitele cu leuștean ca să se îngrașe
  • țăranii taie păr din cozile vitelor și le îngroapă într-un furnicar. ,,Să dea Dumnezeu să fie atâția miei și viței câte furnici sunt în acest furnicar!”
  • ce se seamănă în această zi, nu crește
  • se împart azme calde, ceapă verde și rachiu pentru sufletele celor morți. Credința spune că în această zi și sufletele celor adormiți se înalță la cer și trebuie să aibă merinde la drum
  • femeile împart lapte dulce fiert cu pasat și acelei persoane îi mai dau și o mătură din nuiele adunate de pe câmp
  • nucul, alunul, paltinul și leușteanul au puteri tămăduitoare, dacă creștinii le culeg în ziua marelui praznic.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×